top of page
  • Twitter
  • Instagram

La falla "pit" representa la vivència del càncer de mama

Actualizado: 23 may 2023

La visibilització de la masectomia i la reivindicació de cosos no normatius en una falla


Belén Mallén. Castelló de la Plana


Desde l’Estació Nord fins la el barri Malilla, desfilen falleres vestides i ben indumentades, entre clamors de la gent en aquesta època festiva tan característica i entre les notes de música que omplin de bat a bat les avingudes i carrers. Desfilen amb l’alegria de qui sap que açò no mai acaba, fins que arriba de veres el dia d’encendre el cor en flama i cremar les obres d’art.


“Quina cosa més curiosa” sempre pensa qualsevol, valencià o no. Cremar la creació, el simbolisme, la representació de. Però abans de viure el dia de la cremà, queda pendent un recorregut complet per les falles plantades. El itinerari de falles s’alllarga si s’intenta descifrar tots els missatges que amaguen cadascun dels monuments. Aquest any el focus mediàtic ha batejat la falla 'pit' en una de les falles més reivindicatives del 2023. La monument ‘pit’ pertany a la falla Garcia Lorca-Oltá, firmada per Raúl Martínez i montada en el taller faller ‘Chuky’.

Falla "Pit". El metge de pedra, els mugronets amb mocador i la figra principal, una dona sense un pit. 18/03/23. Belén Mallén.


La figura central és la d'una dona sense un pit, inspirada en Cristina Gómez, a qui li van detectar càncer de mama amb 30 anys. Representa la vivència generalitzada d’una enfermetat amb perspectiva de gènere, a través del cos d’una dona real en concret. Però el missatge va més enllà: el conjunt de ninots fan una alegoria a la vida que els espera a les dones després d’haver patit i depurat el càncer de mama. És una vida marcada per la necessitat de mantindre una filosofia de resiliència i un elevat nivell d’amor propi per a acceptar el seu cos no normatiu després d’una masectomia.


La representació tracta temes delicats que giren en torn al càncer i que resulten tabús en contraposició al típic discurs de superació personal i lluita contra l’enfermetat; quan és una evidència que "vèncer" o superar el càncer no depen de l’esforç personal. Sinó, més aviat, és un esdeveniment que comporta moltes conseqüències complicades a nivell físic, psciològic, social, i laboral. I concretament, això reivindica la falla.


Cristina Gómez reconeix en multiples entrevistes i intervencions en les xarxes:

"Tot el que he viscut està plasmat en la falla. Intente parlar des del respecte i l'afecte perquè cada persona el pateix d'una manera diferent",

Ella ha sigut la principal impulsora del projecte; el focus de promoció i protagonista del projecte en xarxes –tan en mitjans de comunicació, com per la propia falla Garcia Lorca-Oltà i l’estudi ‘Chuky’ – ha estat en la figura de Cristina Gómez, la seua vivència, perspectiva i missatge.


Tal ha sigut la difusió en xarxes soscials, que al visitar la falla es poden trobar pacients oncològiques de qualsevol racó d'Espanya que han acudit a València per a gaudir de veure la falla en persona. També acudeixen per a formar part de diferents activitats que s’han organitzat en torn a la falla, per a recaptar diners i destinar-los a la investigació; com és el cas de I.G.B que visitava l’obra fallera i conta que havia vingut desde Barcelona a participar en una trobada en torn al monument en la que s’han reunit mñes de mig centenar de pacients oncològiques.


La falla ha format part d’un projecte transversal que ha implicat la col·laboració, entre altres, de l'Associació Cor Solidari; ecrit a en cartellets del monument es llig que han col·laborat amb INCLIVA (Institut d'Investigació Sanitària de la Comunitat Valenciana) per a potenciar la investigació en el camp de l'Oncologia.



La venuseta a la falla i després representada als gelats. 18/03/23. Belén Mallén.


Altra de les col·laboracions simbòliques ha sigut amb l'empresa Helados Bayarri. La marca de gelats ha creat un ‘polo’ solidari 'La Venuseta' que també donarà els beneficis a INCLIVA. Amb el lema "Si la vida ens dona palos, farem polos!" han fet un gelat de diferents sabors en forma de una deesa grega amb només un pit. Aquesta mateixa deesa està a la mateixa falla, a tamany gran; també amb cartellets informatius s’explica la iniciativa.



Comments


bottom of page